top of page

Școala online și ochii copilului tău

Actualizată în: 29 nov. 2020



Odată cu trecerea la școala online, tot mai mulți copii se prezintă la consult oftalmologic din cauza disconfortului cauzat de ecranele digitale. Cei mai mulți se plâng de dureri de cap, senzație de ochi uscați/ iritați sau vedere neclară la distanță. În timp ce la școala clasică, elevii alternau privitul la tablă (la distanță), cu cel asupra caietului (la aproape), acum vederea este concentrată asupra foii și a ecranului. Solicitarea intensă a ochilor la o distanță de lucru mică și timpul prelungit petrecut în casă cresc riscul de apariție a miopiei sau de evoluție mai rapidă a acesteia. Pentru a face față cu bine acestei perioade, iată câteva sfaturi de urmat:

  • La fiecare 20 de minute, se recomandă o pauză de minim 20 de secunde în care copilul să închidă ochii sau să privească la distanță, pe fereastră (puteÈ›i seta un ceas de bucătărie sau alarma telefonului să sune odată la 20 de minute).

  • RecreaÈ›iile sunt prevăzute pentru relaxare, deci nu ar trebui să se desfășoare tot în faÈ›a ecranelor.

  • AÈ™ezaÈ›i monitorul în aÈ™a fel încât marginea lui superioară să fie poziÈ›ionată în dreptul ochilor, ceea ce îi permite copilului să privească uÈ™or în jos, limitând deschiderea fantei palpebrale È™i uscăciunea ochilor.

  • Lumina puternică de afară sau reflexiile obositoare de la ferestre nu trebuie să cadă direct pe ecran.

  • PoziÈ›ionaÈ›i tableta, calculatorul sau laptopul astfel încât distanÈ›a de la ochi la ecran să nu fie mai mică de o lungime de braÈ› (45-60 cm).

  • AsiguraÈ›i-vă că activitatea online se desfășoară într-o încăpere normal luminată. Pe întuneric, pupila se dilată, pentru a se acomoda la condiÈ›iile de iluminare slabă, astfel încât strălucirea ecranelor devine mai obositoare.

  • ScoateÈ›i copilul afară măcar o oră pe zi. Conform studiilor, timpul petrecut în aer liber, la lumină naturală, scade riscul de apariÈ›ie sau de progresie rapidă a miopiei.

  • Este recomandată închiderea device-urilor electronice cu o oră înainte de culcare. Lumina albastră emisă de acestea interferează cu somnul, cauzând insomnii.

  • ÃŽn cazul adolescenÈ›ilor rebeli, este utilă trecerea pe modul de noapte, pentru a limita expunerea la lumina albastră.

Nu în ultimul rând, când simptomele cauzate de ecrane devin mai intense sau se repetă frecvent, mergeți cu cei mici la un consult oftalmologic. Dioptriile necorectate, deviațiile axelor oculare (cele intermitente sunt adesea trecute cu vederea de anturaj) sau unele afecțiuni inflamatorii (conjunctivite alergice, blefarite, etc) pot fi atribuite în mod greșit mediului digital.



Dr. Laura Băcanu

Medic primar oftalmolog

Clinica Povernei, Str. Povernei nr.40-42, etaj 3, sector 1, Bucuresti

Tel. 0742.226.783







Foto: <a href='https://www.freepik.com/photos/medical'>Medical photo created by prostooleh - www.freepik.com</a>

535 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page