Medic primar oftalmolog cu experiență în oftalmologie pediatrică și strabism
Hipermetropia
Hipermetropia este o eroare de refracție caracterizată prin vedere neclară atât la distanță, cât și la aproape, dar obiectele aflate la depărtare pot fi văzute mai clar decat cele apropiate.
Cauze și factori de risc
Hipermetropia este cauzată de o eroare de focalizare. De exemplu, atunci când urmăriți un film la cinematograf, proiectorul trebuie să fie bine focalizat, astfel încât imaginea de pe ecran să fie clară. Lumina traversează lentilele naturale ale ochiului - corneea și cristalinul, la fel cum o face și prin lentilele proiectorului. În final, aceasta este proiectată în spatele ochiului, pe retină, similar cu imaginea de pe ecranul cinematografului. Să presupunem acum că ecranul s-ar afla prea aproape de proiector. Imaginea proiectată va fi neclară. În mod similar, în hipermetropie, atunci când axul antero-posterior al ochiului este prea scurt, obiectele apropiate vor fi percepute neclar.
De asemenea, unele anomalii de formă ale corneei sau cristalinului pot contribui la apariția hipermetropiei.
Hipermetropia afectează atât copiii, cât și adultii, dar este mai frecventă la cei mici.
La naștere, majoritatea nou-născuților sunt hipermetropi, urmând ca odată cu procesul de creștere, ochiul să se alungească, iar dioptria să scadă.
Factorii genetici contribuie în anumite cazuri. Dacă sunteți părinți și aveți hipermetropie nefiziologică (care necesită ochelari), trebuie să știți că există riscul ca cel mic să moștenească eroarea de refracție. Este bine să vă aduceți copiii la control la o vârsta cât mai fragedă, pentru că depistarea tardivă a hipermetropiei crește riscul de apariție a strabismului convergent sau a ambliopiei (ochiului leneș).
Simptome
Hipermetropia este o experiență diferită de la un pacient la altul. Uneori este asimptomatică, chiar și la dioptrii semnificative (mai frecvent la copii sau tineri), alteori simptomele sunt foarte supărătoare:
-
Vedere încețoșată în a doua parte a zilei, sau seara
-
Dificultăți la scris/ citit sau în a focaliza obiectele aflate în apropiere
-
Dureri de ochi
-
Dureri de cap
-
Fuga spre interior a ochilor (strabismul convergent)
-
Senzația de "ochi obosiți"
-
Stare de nervozitate/ iritabilitate crescută după concentrare vizuală sustinută
Tratament
Hipermetropia poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau a chirurgiei refractive.
Ochelarii reprezintă varianta cea mai simplă și mai sigură. Medicul oftalmolog vă va prescrie dioptriile care să vă confere cea mai buna acuitate vizuală.
Lentilele de contact vin în contact cu corneea (porțiunea transparentă din fața ochiului) și actionează ca primă suprafață refractivă pentru razele luminoase. Ele aduc focarul imaginii pe retină și clarifică vederea. Folosite corect, sunt o alternativă sigură și eficientă. Înainte de a începe să le purtați, este întotdeauna necesar un consult oftalmologic pentru a afla dacă aceastea sunt o soluție potrivită pentru dumneavoastră.
Chirurgia refractivă se adresează doar pacienților adulți, la care ochiul s-a oprit din creștere, iar dioptriile sunt stabile. Scopul ei este de a modifica forma corneei, schimbându-i puterea dioptrică. Operația vă va scădea sau elimina dependența de ochelari sau lentile de contact.