top of page

Miopia

clever-girl-making-notes_23-2147798422_e
Ce este miopia?

Persoanele care au miopie nu pot vedea clar la distanță atunci când nu poartă ochelari sau lentile de contact. 

În mod normal lumina pătrunde în ochi È™i este focalizată de către lentilele naturale ale sale (cornea È™i cristalinul) pe retină. În cazul miopilor, fiindcă fie corneea È™i/ sau cristalinul au o putere dioptrică prea mare, fie axul ochiului este mai lung, imaginile obiectelor îndepărtate sunt focalizate în faÈ›a retinei, ceea ce duce la percepÈ›ia neclară a acestora. 

​

Factori favorizanți

Există mai mulÈ›i factori care contribuie la aparitia miopiei. 

​

  • factori genetici - atunci când unul dintre părinÈ›i este miop, copii vor avea un risc de a dezvolta miopie pe parcursul vieÈ›ii cu 30% mai mare; când ambii părinÈ›i sunt miopi, acest risc creÈ™te. 

  • efortul prelungit la aproape, precum cititul (în special în condiÈ›ii de iluminare scăzută È™i fără a respecta o distanță față de foaie de cca 35-40 de cenimetri) sau folosirea ecranelor digitale - telefon mobil, tabletă, calculator. 

  • timpul prelungit petrecut la interior - cercetările arată că acei copii care petrec mai mult timp în aer liber, la lumină naturală, au un risc mai mic de a deveni miopi (sau prezintă o creÈ™tere mai lentă a dioptriilor) comparativ cu cei care preferă să stea la interior. Cauzele exacte nu se cunosc, însă se presupune că un rol îi revine dopaminei, care este secretată la nivelul retinei atunci când suntem expuÈ™i la lumina soarelui È™i care încetineÈ™te creÈ™terea în lungime a ochiului. 

 

Metode de corecție

Miopia este o eroare de refracÈ›ie care se corectează prin purtarea de ochelari sau lentile de contact prescrise de medicul oftalmolog în urma unui consult cu administrare de picături. În cele mai multe cazuri se pun două seturi de picături, la 5-10 minute diferență, după care se aÈ™teaptă instalarea efectului cca 40-60 de minute. Acestea dilată pupila È™i inactivează temporar muÈ™chii acomodaÈ›iei, premiÈ›ând măsurarea corectă a dioptriilor È™i eliminând riscul de supracorecÈ›ie. Pacientul va vedea în ceată la aproape între 2 È™i 48 de ore, în funcÈ›ie de tipul de picături folosite. La adulÈ›i se foloseÈ™te Tropicamida 1%, care are efect între 2 È™i 6 ore, iar la copiii de peste un an se administrează Ciclopentolat 1%, care acÈ›ionează timp de 6-48 de ore. În general vederea la aproape se normalizează înainte de a dispărea efectul de dilatare a pupilei.

PacienÈ›ii care doresc să renunÈ›e definitive la portul ochelarilor sau a lentilelor de contact, pot să recurgă la chirurgia refractivă, dar numai după ce dioptriile se stabilizează (de obicei după vârsta de 20-25 de ani).

Metode de control a progresiei miopiei

CreÈ™terea prevalenÈ›ei miopiei la nivel global a dus la căutarea unor soluÈ›ii mai bune de control a creÈ™terii miopiei. 

  • petrecerea a minimum o oră pe zi afară, la lumină naturală (pentru fiecare oră petrecută în aer liber pe săptămână, riscul de apariÈ›ie sau progresie a miopiei scade cu 2%). 

  • utilizarea limitată a ecranelor digitale (tabletă, telefon, calculator) - cel mult o oră pe zi. 

  • folosirea lentilelor de contact de noapte - purtate de copil în timpul somnului, acestea modelează forma corneei, schimbându-i puterea de refracÈ›ie È™i conferă vedere clară la distanță a doua zi. Principalul lor beneficiu este însă faptul că încetinesc creÈ™terea dioptriilor cu cca 40-50 la sută. 

  • administrarea de Atropină 0,01% în fiecare noapte pe durata evoluÈ›iei miopiei (până la 17-18 ani), cu efecte adverse nesemnificative, dar care limitează progresia miopiei cu cca 50-60%. 

  • portul de ochelari progresivi sau lentile de contact multifocale, care scad efortul ochiului la aproape. 

  • Este indicată corectarea dioptriilor conform cu cele măsurate în urma administrării de picături. În trecut s-a crezut că prescrierea unor ochelari subcorectaÈ›i ar limita creÈ™terea miopiei, însă studiile recente au demonstrat că dimpotrivă, această practică are efectul opus. De asemenea, în cazul miopiilor mici, de până la -3.00 dioptrii, se recomandă ca ochelarii să nu fie purtaÈ›i atunci când copilul îÈ™i face temele sau în caz de efort vizual prelungit la aproape. 

​

​

​

bottom of page