top of page

Miopia

clever-girl-making-notes_23-2147798422_e
Ce este miopia?

Persoanele care au miopie nu pot vedea clar la distanță atunci când nu poartă ochelari sau lentile de contact. 

În mod normal lumina pătrunde în ochi și este focalizată de către lentilele naturale ale sale (cornea și cristalinul) pe retină. În cazul miopilor, fiindcă fie corneea și/ sau cristalinul au o putere dioptrică prea mare, fie axul ochiului este mai lung, imaginile obiectelor îndepărtate sunt focalizate în fața retinei, ceea ce duce la percepția neclară a acestora. 

Factori favorizanți

Există mai mulți factori care contribuie la aparitia miopiei. 

  • factori genetici - atunci când unul dintre părinți este miop, copii vor avea un risc de a dezvolta miopie pe parcursul vieții cu 30% mai mare; când ambii părinți sunt miopi, acest risc crește. 

  • efortul prelungit la aproape, precum cititul (în special în condiții de iluminare scăzută și fără a respecta o distanță față de foaie de cca 35-40 de cenimetri) sau folosirea ecranelor digitale - telefon mobil, tabletă, calculator. 

  • timpul prelungit petrecut la interior - cercetările arată că acei copii care petrec mai mult timp în aer liber, la lumină naturală, au un risc mai mic de a deveni miopi (sau prezintă o creștere mai lentă a dioptriilor) comparativ cu cei care preferă să stea la interior. Cauzele exacte nu se cunosc, însă se presupune că un rol îi revine dopaminei, care este secretată la nivelul retinei atunci când suntem expuși la lumina soarelui și care încetinește creșterea în lungime a ochiului. 

 

Metode de corecție

Miopia este o eroare de refracție care se corectează prin purtarea de ochelari sau lentile de contact prescrise de medicul oftalmolog în urma unui consult cu administrare de picături. În cele mai multe cazuri se pun două seturi de picături, la 5-10 minute diferență, după care se așteaptă instalarea efectului cca 40-60 de minute. Acestea dilată pupila și inactivează temporar mușchii acomodației, premițând măsurarea corectă a dioptriilor și eliminând riscul de supracorecție. Pacientul va vedea în ceată la aproape între 2 și 48 de ore, în funcție de tipul de picături folosite. La adulți se folosește Tropicamida 1%, care are efect între 2 și 6 ore, iar la copiii de peste un an se administrează Ciclopentolat 1%, care acționează timp de 6-48 de ore. În general vederea la aproape se normalizează înainte de a dispărea efectul de dilatare a pupilei.

Pacienții care doresc să renunțe definitive la portul ochelarilor sau a lentilelor de contact, pot să recurgă la chirurgia refractivă, dar numai după ce dioptriile se stabilizează (de obicei după vârsta de 20-25 de ani).

Metode de control a progresiei miopiei

Creșterea prevalenței miopiei la nivel global a dus la căutarea unor soluții mai bune de control a creșterii miopiei. 

  • petrecerea a minimum o oră pe zi afară, la lumină naturală (pentru fiecare oră petrecută în aer liber pe săptămână, riscul de apariție sau progresie a miopiei scade cu 2%). 

  • utilizarea limitată a ecranelor digitale (tabletă, telefon, calculator) - cel mult o oră pe zi. 

  • folosirea lentilelor de contact de noapte - purtate de copil în timpul somnului, acestea modelează forma corneei, schimbându-i puterea de refracție și conferă vedere clară la distanță a doua zi. Principalul lor beneficiu este însă faptul că încetinesc creșterea dioptriilor cu cca 40-50 la sută. 

  • administrarea de Atropină 0,01% în fiecare noapte pe durata evoluției miopiei (până la 17-18 ani), cu efecte adverse nesemnificative, dar care limitează progresia miopiei cu cca 50-60%. 

  • portul de ochelari progresivi sau lentile de contact multifocale, care scad efortul ochiului la aproape. 

  • Este indicată corectarea dioptriilor conform cu cele măsurate în urma administrării de picături. În trecut s-a crezut că prescrierea unor ochelari subcorectați ar limita creșterea miopiei, însă studiile recente au demonstrat că dimpotrivă, această practică are efectul opus. De asemenea, în cazul miopiilor mici, de până la -3.00 dioptrii, se recomandă ca ochelarii să nu fie purtați atunci când copilul își face temele sau în caz de efort vizual prelungit la aproape. 

bottom of page