top of page

Blefarita

Blefarita este o inflamatie a marginilor pleoapelor manifestata prin inrosirea si umflarea acestora.  Este o afectiune relativ frecventa si poate aparea la orice varsta, dar este mai des intalnita la copiii mici si adultii trecuti de 50 de ani. Cei mai multi pacienti prezinta episoade repetate, care alterneaza cu perioade asimptomatice. Nefiind o boala contagioasa, nu se ia in caz de contact cu o persoana afectata. 

Simptome

Pacientii se pot plange de arsuri, dureri, intepaturi, senzatie de corp strain, lacrimare sau mancarimi ale ochilor si/sau pleoapelor, iar la nivelul radacinii genelor se observa adesea niste cruste asemanatoare ca aspect cu matreata. Simptomele sunt mai accentuate de obicei dimineata, la trezire, spre deosebire de sindromul de ochi uscat, cand dinconfortul este mai mare in a doua parte a zilei. Inflamatia cronica a pleoapelor se asociaza uneori cu aparitia de chisturi palpebrale ("chalazioane").

Cauze

Cauzele blefaritei nu sunt pe deplin cunoscute. Desi se stie ca nu este o infectie, aceasta ar putea fi o reactie la toxinele bacteriilor care populeaza in mod natural pielea pleoapelor. 

Blefarita este asociata frecvent cu anumite afectiuni ale pielii: 

  • Dermatita seboreica - pacientii prezinta o iritatie cutanata asociata cu mancarime si roseata (dermatita seboreica a scalpului se numeste matreata). 

  • Rosacea - se manifesta prin inrosirea pielii fetei si aparitia de papule (mici denivelari rosii), unele prezentand acumulari alb-galbui in centru, asemanatoare cosurilor (pustule). 

  • Acneea - mai frecventa in randul adolescentilor si adultilor tineri, se insoteste de blocarea orificiilor de scurgere a glandelor sebacee. 

Desi nu este o afectiune grava, simptomele pot fi suparatoare. 

Multi pacienti asociaza, de asemenea, si sindrom de ochi uscat, cand glandele lacrimale nu produc o cantitate suficienta de lacrimi sau filmul lacrimal se evapora de pe suprafata ochiului mai repede decat in mod normal, din cauza unui strat lipidic deficitar.

Tratament

Blefarita este in general o afectiune cronica. Nu exista un tratament care sa o vindece complet, dar curatarea zilnica a marginilor palpebrale si folosirea lacrimilor artificiale, atunci cand este asociat si sindromul de ochi uscat, ajuta la controlul simptomelor in majoritatea cazurilor. Adesea, igiena pleoapelor trebuie continuata pe termen nedefinit pentru a preveni recurenta. 

In cazurile mai severe, este indicat tratamentul cu unguente sau coliruri cu antibiotice si steroizi. Pacientii care au anumite boli ale pielii, cum este, de exemplu, rozaceea, necesita uneori de antibiotice pe cale orala. Acestea se iau in cure de cel putin 6 saptamani si pot fi prescrise in cazuri particulare in doze descrescatoare pe parcursul mai multor luni.

bottom of page