top of page

Conjunctivita

Conjunctivita este o afecțiune oculară frecventă, manifestată prin înroșirea ochiului și apariția secrețiilor mucoase, seroase sau purulente care pot face genele sau pleoapele să se lipească. 

Tipuri de conjunctivită

Conjunctivitele sunt împărțite, din punct de vedere etiologic, în conjunctivite virale, bacteriene și alergice, iar din punct de vedere al duratei, în acute (se vindecă în mai puțin de 4 săptămâni) și cronice (cu durată mai lungă de 4 săptămâni). 

  • Conjunctivitele virale însoțesc uneori virozele tractului aerian superior. Adesea debutează la un singur ochi, urmând ca celălalt să fie afectat în următoarele ore/ zile. Pacienții se prezintă la medic cu ochi roșu, secreții apoase sau mucoase, edem palpebral, hemoragii subconjunctivale și, în cazuri mai grave, pseudomembrane (niște membrane alb-galbui care acoperă conjunctiva palpebrală). Când inflamația se extinde și la cornee, sunt percepute halouri colorate la privirea către o sursă de lumină. 

  • Conjunctivitele bacteriene se aseamănă cu cele virale din punct de vedere simptomatic, dar secrețiile conjunctivale sunt purulente (de culoare galbenă) și mai lipicioase. 

  • Conjunctivitele alergice apar ca urmare a reacției inflamatorii de la nivelul conjunctivei la contactul cu un alergen. Ochiul este roșu, iar simptomele pot varia ca intensitate, de la disconfort ușor până la mâncărime/ usturime/ senzație de corp străin, lăcrimare și vedere neclară. 

Tratament

Conjunctivitele virale nu răspund la tratamentul cu antibiotic. Cel mai indicat tratament în cazul lor este cel cu lacrimi artificiale și antiinflamatoare, plus igiena pleoapelor și aplicarea de comprese reci. Boala se vindecă în momentul în care organismul dezvoltă imunitate la virus, la fel cum se intâmplă în cazul răcelilor. 

Colirurile cu antibiotice sunt eficiente în conjunctivitele bacteriene și sunt prescrise adesea în cure de una sau două săptămâni. 

În cazul în care purtați lentile de contact și ați primit diagnosticul de conjunctivită, renuntați la portul acestora până la vindecare. 

În conjunctivitele alergice, în funcție de severitatea bolii, medicul oftalmolog vă va prescrie lacrimi artificiale, coliruri cu steroizi sau antihistaminice administrate local.

bottom of page