top of page

Copilul meu are nevoie de ochelari!

Actualizată în: 22 nov. 2020

Va purta cel mic ochelarii? Aceasta este o întrebare pe care mi-o pun frecvent părinții atunci când recomand prima rețetă de ochelari. Cel mai bun răspuns este că majoritatea copiilor mici care au nevoie de ochelari îi vor purta bucuroși din simplul motiv că aceștia le dau o vedere mai bună.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât ochii lui se adaptează mai ușor chiar și cu portul dioptriei maxime măsurate după administrarea de picături. De cele mai multe ori, la controlul de 4-6 luni, părinții îmi spun uimiți că cel mic cere ochelarii imediat ce se trezește și nu îi mai dă jos până la culcare.


De ce au copiii nevoie de ochelari?

Copiii pot avea nevoie de ochelari din mai multe motive, unele fiind diferite față de cele ale adulților. Deoarece sistemul vizual al celor mici este într-un proces continuu de creștere și dezvoltare, mai ales în primii 5-6 ani de viață ochelarii pot juca un rol esențial în asigurarea unei vederi normale pentru tot restul vieții.

Iată principalele roluri ale corecției optice la copii:

  • pentru a asigura o vedere mai bună, astfel încât micuții să funcționeze mai bine în mediul lor

  • pentru a corecta un strabism (afecțiune în care axele oculare nu sunt aliniate - ochiul ”fuge”)

  • pentru a oferi protecție pentru ochiul care funcționează normal, în cazul în care celălalt are vederea compromisă (ochi unic din cauza unui traumatism anterior, retinopatie de prematuritate în stadiu avansat în antecedente ș.a.m.d.)

  • cu scopul de a corecta un ochi slab (”ochi leneș” sau în limbaj oftalmologic, ambliop), care poate să apară atunci când există diferențe mari de dioptrii între cei doi ochi (anizometropie), în cazul unui strabism (ochiul care fuge nu este stimulat vizual suficient) sau când există opacități care nu permit imaginilor să se formeze clar pe retină (cataractă congenital)


Câte tipuri de erori de refracție există?


Iată cele patru tipuri de erori de refracție întâlnite:

  • Miopia - copilul nu vede la depărtare, însă vede foarte bine obiectele apropiate. Apare cel mai frecvent la copiii de vârstă școlară, iar riscul de a dezvolta miopie crește la cei care petrec mult timp la interior sau în fața ecranelor digitale și când unul dintre părinți sau ambii sunt miopi. Prescripția de ochelari va indica semnul minus în dreptul dioptriilor (de ex -2.00 Dsf).

  • Hipermetropia - majoritatea bebelușilor se nasc cu un anumit grad de hipermetropie considerată fiziologică care scade treptat în timp. Când dioptriile sunt mari față de valorile considerate normale pentru vârsta copilului sau ochii au tendința să devieze spre nas, poate fi necesară corecția optică. Pe rețeta de ochelari va fi indicat semnul plus (de ex +3.00 Dsf).

  • Astigmatismul - are drept cauză o diferență de curbură a celor două axe ale suprafeței ochiului. În loc să aibă formă de sferă (ca o minge de fotbal), ochiul are o curbură mai accentuată pe una dintre axe (ca o minge de rugby). Prescripția de ochelari poate indica semnul plus sau minus și va conține mai multe cifre (de ex +2.00 cyl 90 grade sau -1.50 cyl 0 grade)

  • Anizometropia - unii copii au diferențe de dioptrii între cei doi ochi, ceea ce poate duce la ”lenevirea” ochiului cu dioptrie mai mare, caz în care vederea acestuia nu se dezvoltă normal. Ochelarii (și de multe ori purtarea unui ocluzor pe ochiul sănătos) sunt necesari pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală.


Cum alegem rama ideală?


Pentru cei mici, rama este adesea elementul cel mai important. În primul rând trebuie să fie potrivită pentru mărimea feței copilului în momentul achiziționării ei, nu un pic mai mare, ca să îi vină mai târziu. Apoi, ea trebuie să fie ușoară, flexibilă, să aibă o culoare plăcută, să aibă desene pe gustul lui și să nu strângă/ lase semne pe nas sau în zona urechilor. Pentru a nu aluneca de pe față, puteți achiziționa de la magazinul de optică un șnur de silicon care fixează rama, dar îi conferă în același timp lejeritate.

De asemenea, rama nu trebuie să se sprijine pe obraz (în cazul copiilor foarte micuți, din cauza fizionomiei, această condiție e mai greu de îndeplinit) și să nu atingă genele.


Ce tip de lentile sunt mai bune?

Mereu în mișcare, copiii sunt predispuși spre tot felul de accidente care se pot solda cu spargerea lentilelor. Dacă în trecut existau doar lentilele din sticlă, mai grele și fragile, în prezent au apărut lentilele din plastic, care sunt mult mai ușoare și mai rezistente la impact. Acestea sunt însă și ele casante, astfel că opțiunea ideală în cazul copiilor mici sunt lentilele fabricate din policarbonat. Dezvoltat în anii `70 pentru industria aerospațială și folosit în prezent pentru fabricarea parbrizelor navetelor spațiale, policarbonatul este de zece ori mai rezistent decât plasticul și are avantajul că nu se sparge.

În cazul dioptriilor medii și mari, lentilele pot fi destul de groase și grele, generând disconfort și fiind mai puțin atractive. De aceea, la recomandarea medicului ofalmolog sau a opticianului, ar putea fi necesar în anumite cazuri să optați pentru subțierea lentilelor.



Cum îmi conving copilul să poarte ochelarii?


Nu este exclus ca inițial, unii copii să refuze portul ochelarilor. Este însă important ca părinții să aibă o atitudine pozitivă.

În cazuri excepționale, medicul oftalmolog poate prescrie picături în încercarea de a ajuta copilul (în special atunci când vârsta lui este mai mare) să se adapteze mai ușor cu noii ochelari.

Unii copii mici poartă ochelarii atunci când sunt într-o dispoziție bună și îi refuză (la fel ca pe orice altceva) atunci când sunt indispuși sau obosiți. Părinții nu trebuie să plece de la premisa că cel mic nu îi va accepta, mai ales când dioptriile li se par prea mari.

  • Lăsați-l pe cel mic să își aleagă singur rama, respectând, desigur, indicațiile opticianului; dacă îi vor plăcea noii ochelari, cu siguranță că își va dori să îi poarte și să se mândrească în fața prietenilor;

  • Amintiți-i copilului de personaje celebre care poartă ochelari, precum Superman (Clark Kent) sau Harry Potter;

  • Explicați-i cât de importanți sunt ochelarii și arătați-i cum se văd obiectele din jur cu și fără ei;

  • Dați-i timp să se adapteze cu portul ochelarilor, dar învățați-l și cum să aibă grijă de ei:

  1. aceștia se pun pe nas sau se scot de la ochi ținându-i cu ambele mâini de brațe, pentru a nu îndoi asimetric rama

  2. se șterg doar cu laveta lor din microfibră, pentru a nu zgâria lentilele

  3. nu se așează niciodată cu lentilele în jos, în contact cu suprafața de suport (masă, etc) pentru a nu produce zgârieturi

  4. când sunt murari, se spală cu apă călduță și săpun,, după care se șterg cu leveta din microfibră


Dioptriile copiilor pot fi mult mai mari decât ale adulților, dar așa cum pantofiorii lor nu li se potrivesc părinților, din simplul motiv că piciorușele lor au dimensiuni diferite, la fel, și ochii pot avea dioptrii mult diferite de ale celor mari. Portul dioptriilor potrivite are un mare impact asupra dezvoltării normale a vederii și implicit asupra evolutiei cognitive și motorii a copilului, așadar este esențial să nu neglijăm sfatul oftalmologului pediatru și să mergem de cel puțin două ori pe an la consult oftalmologic.



Dr. Laura Băcanu

Medic primar oftalmolog

Clinica Povernei, Str. Povernei nr.40-42, etaj 3, sector 1, Bucuresti

Tel. 0742.226.783





Foto: <a href='https://www.freepik.com/photos/frame'>Frame photo created by prostooleh - www.freepik.com</a>

3.686 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page