top of page
Dr. Laura Bacanu

Consultul oftalmologic la copil

Actualizată în: 7 nov. 2020

O vedere bună este esențială pentru dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor. Sistemul vizual nu este format pe deplin la naștere. Pentru ca legăturile dintre ochi și centrii vederii să se formeze normal, ambii ochi trebuie sa fie stimulați în mod egal în perioada de nou-născut și copil mic.

În cazul în care ochii micuților nu trimit către creier o imagine clară, capacitatea lor de a vedea riscă să devină limitată pentru tot restul vieții. Descoperită la timp, această problemă poate fi de cele mai multe ori tratată cu succes.




Examenul oftalmologic, în funcție de vârstă

  • Imediat după naștere, bebelușul trebuie să fie examinat mai întâi în maternitate, de către medicul neonatolog, apoi de către pediatru sau medicul de familie. În cazul în care se suspicionează existența unei afecțiuni sau copilul este prematur, un oftalmolog specializat în oftalmologie pediatrică va efectua un consult mai amănunțit, cu instilare de picături pentru dilatarea pupilei și vizualizarea în detaliu a fundului de ochi.

  • Între vârsta de 6 luni și cea de un an, cel mic va fi din nou dus la oftalmolog, pediatru sau la medicul de familie, în vederea unui nou consult-screening.

  • Între 3 ani și 3 ani și jumătate, copilul va merge la oftalmolog, care va verifica alinierea axelor oculare și, atunci când micuțul colaborează, se va testa acuitatea vizuală. De asemenea, se vor măsura dioptriile și se vor examina polul anterior (partea din față a ochiului - cornea, conjunctiva, irisul, pupila, cristalinul) și fundul de ochi. Dacă se detectează erori de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), prezența strabismului sau a ambliopiei (ochiului leneș), tratamentul trebuie început imediat pentru a asigura recuperarea vederii, cu beneficii pentru tot restul vieții. În această perioadă, hipermetropia și astigmatismul sunt erorile de refracție care predomină.

  • La vârstă școlară copilul trebuie dus la oftalmologul pediatru. Miopia este cea mai frecventă eroare de refracție întâlnită în acest grup de vârstă.

  • Dacă te afli în una dintre urmatoarele situații, apelează la medicul oftalmolog indiferent de vârsta copilului:

  1. Screeeningul oftalmologic nu a putut fi efectuat sau rezultatul este neconcludent/ relevă posibilitatea afectării vederii;

  2. Bebelușul este născut prematur;

  3. Pediatrul sau medicul de familie suspectează prezența unei afecțiuni oftalmologice;

  4. În cazul unor boli/ sindroame asociate frecvent cu probleme ale ochilor (sindrom Down, artrită idiopatică juvenilă, neurofibromatoză) sau în caz de istoric familial de ambliopie/ strabism, retinopatie pigmentară/ retinoblastom/ cataractă congenitală, glaucom congenital;

  5. Observați existența unui comportament vizual anormal sau vi se pare că axele oculare nu sunt perfect aliniate;

  6. Copilul se plânge de vedere neclară sau disconfort la nivelul ochilor (dureri, mâncărimi, etc);

  7. Cel mic are întârziere de dezvoltare, tulburări neuropsihiatrice, dificultăți de învățare.

În aceste situații, examenul oftalmologic trebuie să fie unul detaliat, cu instilare de picături care dilată pupila și cu determinare de dioptrii, spre deosebire de screeningul care constă în efectuarea unor teste mai simple, care necesită mai puțin timp petrecut în cabinetul medical, și care are scopul de a detecta acei pacienți cu potențială afectare oftalmologică și a-i direcționa către un specialist în oftalmopediatrie.


Dr. Laura Băcanu

Medic primar oftalmolog

Clinica Povernei, Str. Povernei nr.40-42, etaj 3, sector 1, Bucuresti

Tel. 0742.226.783















Foto: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people">People photo created by katemangostar - www.freepik.com</a>

542 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page