top of page

Ochi mai sănătoși în 11 pași

Actualizată în: 7 nov. 2020


1. Mănâncă echilibrat

O vedere bună începe în... farfurie! Nutrienți precum acizii grași polinesaturati omega 3 și omega 6, luteina, zincul, vitaminele E și C scad riscul de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă și asigură o bună funcționare a retinei.

Alimentele prietenoase cu ochiul sunt cruditățile cu pigmenți mov, roșu, galben, portocaliu și verde (struguri negri, afine, piersici, morcov, ardei gras roșu, roșii, zmeură, broccoli, kale, spanac), citricele (conțin multă vitamina C), peștele (sardine, macrou, ton, somon), fructele de mare, ouăle, avocado.

Dieta echilibrată este bună prietenă cu silueta, mai ales că obezitatea este frecvent asociată cu diabetul de tip 2, boală fruntașă la numărul de cazuri de orbire la nivel mondial.

Studiile au arătat că persoanele care mănâncă pește regulat au un risc cu 40 la sută mai mic de degenerescență maculară legată de vârstă.



2. Fă mișcare

Exercițiile fizice cresc aportul de oxigen la nivelul nervului optic și scad tensiunea intraoculară, contribuind la un mai bun control al glaucomului. Sportul încetinește și progresia diabetului, care în cazuri severe duce la retinopatie diabetică și la scăderea sau pierderea vederii.

Se recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică, de 5 ori pe săptămână. Plimbările în pas vioi, mersul pe bicicletă, înotul sau gimnastica aerobică sunt excelente pentru sănătatea ochilor.



3. Renunță la fumat

Potrivit studiilor, fumătorii au un risc de două ori mai mare de a își pierde vederea în decursul vieții. Substanțele toxice conținute în fumul de țigară deteriorează vasele de sânge, scad gradul de oxigenare a țesuturilor și sporesc incidența degenerescenței maculare legate de vârstă și a cataractei.


4. Limitează alcoolul

Băuturile alcoolice în exces afectează funcționarea ficatului. Ele scad producția de glutation, un antioxidant care protejează ochiul de boli precum glaucomul, degenerescența maculară legată de vârstă sau cataracta. Recomandarea este ca barbații să nu depășească 3-4 unități de alcool/zi, iar femeile 2-3 (o unitate de alcool=76 ml de vin 13%/ 250 ml de bere 4%/ 25 ml whiskey 40%/ 218 ml cidru 4,5%).





5. Evită lipsa somnului

Când nu dormi suficient, vasele de sânge de sub pielea subțire a pleoapelor se dilată, lăsând să treacă lichid în țesuturi. Zona va apărea umflată și mai intunecată. În plus, scade cantitatea de lacrimi și lubrifierea ochilor, care se irită, iar uneori se produc hemoragii subconjunctivale (sange pe "albul ochiului").

Un remediu rapid pentru a scăpa de senzația de disconfort constă în aplicarea de comprese umede și reci pe pleoape și instilarea de lacrimi artificiale în fundul de sac conjunctival.



6. Stai departe de radiatiile ultraviolete

Expunerea excesivă la soare poate provoaca niște leziuni oculare similare arsurilor pielii, denumite fotokeratite. Acestea se produc din cauza inflamației statului extern de celule de la nivelul corneei (porțiunea transparentă din centrul ochiului) și sunt extrem de dureroase. Se manifestă prin înroșirea ochilor, lăcrimare și umflarea pleoapelor, în mod tipic la 6-12 ore de la expunere. De obicei se vindecă repede, fără sechele.

Pe termen lung însă ultravioletele în exces cresc riscul de cataractă sau degenerescență maculară legată de vârstă.

Poartă ochelari de soare care filtrează minim 99% dintre radiatiile UVA și UVB.



7. Hidratează-te suficient

Corpul uman contine cca 70% apă. Ea este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru sănătatea ochilor. Deshidratarea se asociază cu uscăciune oculară, iritație, senzație de corp străin sau de usturime. Nu uita să bei zilnic minim 6-8 pahare cu apă, iar atunci când faci sport sau vremea este foarte călduroasă chiar mai multe.



8. Controlează-ți greutatea

Menținerea unei greutăți normale previne scăderea densității pigmentului macular, protejând retina de instalarea degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV).

Studii efectuate în întreaga lume au demonstrat faptul că persoanele cu un indice de masă corporală crescut prezintă o cantitate mai mică de pigment la nivelul maculei și un risc mai mare de a dezvolta DMLV.

Kilogramele în exces asociază, de asemenea, efecte nocive asupra vaselor de sânge, favorizând apariția unor boli precum diabetul sau glaucomul.

Ca să știi în ce categorie te încadrezi, calculează-ți indicele de masa corporală (IMC) împărțindu-ți greutatea măsurată în kilograme la pătratul înălțimii tale exprimate în metri.

De exemplu, dacă ai 1,70 m înălțime și 62 kg, IMC=62:(1,7x1,7)=21,45

Interpretare:

  • subponderal - IMC mai mic sau egal cu 18,5

  • greutate normală - IMC între 18,5 si 24,9

  • supraponderal - IMC între 25 si 29,9

  • obezitate - IMC mai mare sau egal cu 30

9. Poartă ochelari de protecție

Atunci când activitatea o cere, nu ezita să îți protejezi ochii cu ochelari speciali. Multe accidente casnice sau de muncă pot fi ușor prevenite prin folosirea acestora. Riscul de a te răni crește cu atât mai mult cu cât lucrezi cu substanțe periculoase sau practici sporturi precum hochei, fotbal sau tenis.


10. Fă pauze de la lucrul la calculator

Lucrul în fața ecranelor pentru o perioadă îndelungată poate cauza vedere neclară la distanță, senzație de iritație a ochilor, dureri de cap, de spate sau ceafă, uscăciune oculară, iar la copii favorizează apariția miopiei sau îi grăbește evoluția.

Ca să îți protejezi ochii, respectă regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uită-te timp de 20 de secunde la distanța de 20 de picioare (6 metri). La fiecare 2 ore, ridică-te de pe scaun și fă o pauză de un sfert de oră.

Monitorul ar trebui așezat în așa fel încât marginea lui superioară să fie poziționată în dreptul ochilor, ceea ce îți permite să privești ușor în jos. Lumina puternică de afară sau reflexiile obositoare de la ferestre nu trebuie să cadă direct pe ecran.

Dacă îți simți ochii uscați, clipește mai des și, la nevoie, folosește lacrimi artificiale (de preferat fără conservanți).





11. Nu rata consultul oftalmologic anual

Vizitele regulate la medicul oftalmolog sunt esențiale pentru sănătate. Consultul periodic detectează atât anumite boli asimptomatice, precum glaucomul cronic, cât și unele afecțiuni localizate în alte zone ale corpului (tumori cerebrale, hipertensiunea arterială, diabetul ș.a.m.d).

Un consult oftalmologic complet cuprinde discuția despre istoricul tău personal și familial, teste de vedere (testarea acuității vizuale, a vederii binoculare, a simțului cromatic, dacă e cazul), examinarea mișcărilor ochilor, tensiunii intraoculare, corneei, cristalinului și tuturor componentelor polului anterior cu ajutorul biomicroscopului, cât și a fundului de ochi. La copii, întotdeauna trebuie făcut testul acoperirii (cover test), care ne arată dacă sunt prezente deviații ale axelor oculare. Uneori, sunt necesare și alte teste pentru stabilirea diagnosticului.

Se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic o dată pe an, fiindcă întotdeauna este mai ușor să previi o boală, decât să o tratezi.


Dr. Laura Băcanu

Medic primar oftalmolog

Clinica Povernei, Str. Povernei nr.40-42, etaj 3, sector 1, Bucuresti

Tel. 0742.226.783











664 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page