top of page

Cum ne protejăm ochii de poluarea din aer

Actualizată în: 7 nov. 2020

Poluarea atmosferică poate fi descrisă ca un amestec complex de substanțe chimice, particule de praf și materii vegetale. Poluanții cei mai importanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), plumbul, benzenul, clorofluorocarburile, arsenicul și particulele materiale PM 2,5 (particule fine cu diametru mai mic de 2,5 microni) si PM 10 (particule cu diametru cuprins între 2,5 microni și 10 microni). Sursa principală de toxine din atmosferă o reprezintă automobilele și arderea combustibililor și a cărbunilor.



Deși cele mai cunoscute sunt efectele poluării asupra sistemului respirator (astmul bronșic, cancerul pulmonar, etc), compoziția modificată a aerului afectează în egală măsură și ochii. Efectele negative ale acesteia sunt dificil de evitat, fiindcă spre deosebire de alimentele pe care le consumăm sau apa pe care o bem, nu putem alege ce tip de aer să respirăm. Cei mai afectați sunt copiii mici, femeile însărcinate, bătrânii și persoanele care lucrează în aer liber (în special în zonele urbane).

Substanțele poluante se dizolvă în filmul lacrimal și au un efect iritant asupra suprafeței oculare, provocând tulburări ale filmului lacrimal și inflamație. Segmentul anterior al ochiului (corneea, conjunctiva) este cel mai expus, de aceea afecțiunile cele mai frecvente sunt sindromul de ochi uscat, conjunctivitele (inclusiv cele alergice), disfuncțiile de glande meibomiene (glandele care secretă stratul lipidic al filmului lacrimal) și blefaritele.

Simptomele cele mai întlânite sunt:

  • senzație de arsură, corp străin sau mâncărime

  • lăcrimare

  • secreții conjunctivale

  • momente de vedere încețoșată

Clorofluorocarburile din atmosferă provoacă subțierea stratului de ozon din stratosferă, ceea ce duce la pătrunderea unei cantități mai mari de radiații ultraviolete la nivelul solului. Expunerea excesivă la soare sporește riscul de a dezvolta cataractă, degenerescență maculară legată de vârstă, fotocheratite (arsuri ale corneei), degenerescențe conjunctivale (pingueculă), pterigion (creșterea unui țesut fibrovascular pe cornee) și cancer de piele (inclusiv la nivelul pleoapelor).

Conform unui studiu din anul 2018 care a analizat nivelul de poluare din 3000 de orașe din lume și în care au fost incluse 22 de orașe din România, cel mai poluat oraș din țara noastră ar fi Iașiul, urmat de Cluj-Napoca, Brașov, București, Ploiești, Măgurele, Timișoara și Arad.

Se estimează că nivelul poluării este cel mai important factor de mediu care ne afectează sănătatea și contribuie la cca 7 milioane de morți premature anual, la nivel global.

Ca să ne protejăm ochii, este indicat să purtăm ochelari de soare care filtrează minim 99% dintre radiațiile UVA și UVB atunci când soarele este puternic, să folosim lacrimi artificiale fără conservanți pentru lubrifierea și spălarea suprafeței oculare, să ne spălăm fața și să ne curățăm pleoapele și genele după ce petrecem o perioadă de timp mai mare în aer liber, în zonele poluate. Atunci când apar simptome supărătoare (ochi roșii, senzație de corp străin, prurit, secreții conjunctivale, vedere neclară) vă recomand să faceți un consult oftalmologic, fiindcă unele afecțiuni ar putea fi agravate de tratamentele administrate la sfatul prietenilor sau chiar la recomandarea farmacistului sau medicului de altă specialitate.


Dr. Laura Băcanu

Medic primar oftalmolog

Clinica Povernei, Str. Povernei nr.40-42, etaj 3, sector 1, Bucuresti

Tel. 0742.226.783


81 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page